Kalap: 3-5-(7) cm, domború, bemélyedő középpel; széle begöngyölt, bordás; felszíne sima, bőrszerű; színe fakó vörösbarna vagy narancsbarna
Lemezek: sűrűk, lefutók, krémszínűek, később világos kalapszínűek, keskenyek
Tönk: 2-5 x 0,5-(1) cm, hengeres, karcsú, világos kalapszínű, fehéresen szálazott
Hús: krémszínű, vékony, gombaszagú és ízű
Termőhely és idő: főleg fenyvesben és fenyőelegyes erdőben, ritkán lomberdőben, júniustól novemberig, a síkságtól a magashegységekig, gyakori
Spóra: spp. fehér, sp. 4-5 x 3,5-4 µm, majdnem gömb alakú, enyhén szemcsés
Megjegyzés: Ehető, de nem ízletes. Összetéveszthető a foltos kalapú Lepista flaccida f. gilva taxonnal.
Elkülönítő bélyegei:
- tölcséresedő kalap
- jellegzetes szín
- sűrű, lefutó, halvány kalapszínű lemezek.