Kalap: (5)-10-20-(30) cm, domborúból hamar kiterülő, majd tölcséresedő széle sokáig aláhajló, majd kiterülő felszíne bársonyos, száraz, esetleg repedező színe fehéres vagy krémszínű, halvány krómszínűen, szabálytalanul foltosodhat
Lemezek: középsűrűk- ritkák, tönkhöz nőttek vagy enyhén lefutók, sok villás elágazással, fehér-krémszínűek, halvány krómszínűen foltosodhatnak
Tönk: (2,5)-4-(7) x (2)-3-(6,5) cm, hengeres, vaskos felszíne bársonyos- molyhos színe fehér, kalapszínűen lehet foltos is
Hús: fehér, kemény, foltosodhat tej fehéres, nem változik, azonnal és erősen csíp
Termőhely és idő: lomberdőkben nyártól késő őszig
Spóra: spp fehér, (8)-9-12 x (6,5)-7,5-9,5-(10) µm, gömb vagy majdnem gömb alakú nagyon kis tüskékkel, melyek ritkán állnak, hálózatosan összekötve a spóra felszínén
Megjegyzés: Nem ehető. Összetéveszthető az Albati csoport fajaival: a nagyon sűrű lemezű
Lactarius piperatussal és Lactarius glaucescensel, azonkívül az elliptikus spórájú Lactarius bertilloniival, ez utóbbitól csak mikroszkóp segítségével lehet elkülöníteni.
Elkülönítő bélyege a középsűrű- ritka lemezei.