Kalap: 2-4-(6) cm, hamar kiterülő, közepe bemélyedő, lehet rajta kis púp, széle lehet szabálytalan felszíne sima, de öregen sugarasan ráncolt lesz színe sárgásbarna, középen sötétebb narancsbarna
Lemezek: sűrűk, kissé lefutók vagy tönkhöz nőttek, krémszínűtől lazacszínűig, féllemez van
Tönk: 2-6 x 0,5-1 cm, hengeres, sima, világos kalapszínű, csúcsán világosabb, öregedve a bázisa felől sötétedik
Hús: törékeny, halvány krémszínű vagy rózsaszínes, széle felé sötétebb tej fehér, sárgul íze enyhén keserű vagy csípős
Termőhely és idő: nyír, tölgy, luc alatt mindenféle erdőben, tavasztól késő őszig
Spóra: spp fehéres, (6)-7,5-8,5-(9,5) x (5,5)-6-7 µm, majdnem gömb alakútól elliptikusig, a max 1,5 µm magas tüskék jórészt izoláltak a spóra felszínén
Megjegyzés: Nem ehető. Összetéveszthető a sötétebb, szintén sárguló tejű Lactarius lacunarum (pocsolyás tejelőgomba), az élénk narancsszínű Lactarius aurantiacus és a sötétebb kalapú, de világosabb kalapszélű, tőzeglápokban élő
Lactarius sphagneti fajokkal.
Elkülönítő bélyegei:
- öregen sugarasan ráncolt kalapfelszín
- sárguló tej.