Kalap: 3-8-(10) cm, domborúból hamar kiterülő, közepe bemélyedő, széle sokáig aláhajló felszíne sima, síkos színe narancsbarnás, némi rózsaszínes és halvány lazacszínű árnyalattal, lehet körkörösen zónázott, sértésre és öregen zöldül vagy szürkészöldre színeződik
Lemezek: sűrűk, tönkhöz nőttek, lazacszínűek vagy barackszínűek
Tönk: 3-5 x 1-1,5 cm, hengeres, sima, lazacszínű, halvány rózsaszínes árnyalattal, világosabb csúccsal, sértve szürkészöldre színeződik
Hús: kemény, a kalapban lazacszínű, a tönkben és a lemezek fölött narancsszínű, halvány narancsbarnára változik tej narancsvörös íze kellemes
Termőhely és idő: lucfenyő alatt minden erdőben, nyár végétől őszig. Lucmikorrhizás
Spóra: spp halvány rózsaszínes, (7,5)-8-10-(11) x (6)-7-7,5-(8,5) µm, elliptikustól széles elliptikusig, a max 0,5 µm magas mintázottság csak helyenként alkot hálózat-szerűséget a spóra felszínén
Megjegyzés: Ehető. Összetéveszthető a rizikék csoportjának (Dapetes) többi tagjával, melyek mindegyike hasonló színű, a tejük is.
Elkülönítő bélyegei:
- narancsvörös, nem változó tej
- luchoz való kötöttség
- erős zöldülés.