Kalap: (2)-3-4-(7) cm, domborúból hamar kiterülő, közepe bemélyedő közepén lehet kis púp. Széle sokáig aláhajló, öregen lehet kissé ráncolt. Felszíne sima, színe matt bőrbarna vagy vörösbarna, közepe sötétbarna, széle felé világosodik. Idővel rajta szabálytalan foltocskák, ráncok
Lemezek: fahéjszínűek, később kalapszínűek lesznek, sűrűk, tönkhöz nőttek, szürkésen porosodnak
Tönk: (2,5)-3-(6) x (0,5)-1 cm, szabálytalanul hengeres, törékeny, bársonyos vagy sima, sötét kalapszínű, a csúcsán valamivel világosabb
Hús: barnás vagy rózsásszürkés, de a tönk felszíne felé sötétebb, tönkben üreges, jóízű, de lehet keserű utóíze, szárazon maggi- szagú a tej fehéres- vízszínű, édeskés
Termőhely és idő: tűlevelű és lomberdőben egyaránt, nyártól késő őszig
Spóra: spp sárgás, (6)-7,5-8,5 x (5)-6,5-7-(7,5) µm, majdnem gömbölyűtől elliptikusig felszíne tüskés, tüskék átlag 1 µm magasak, egyeseket finom hálózat köthet össze
Megjegyzés: Ehető.
Elkülönítő bélyegei a sötét színek
- vizenyős tej
- édeskés íz
- erős maggi- szag szárazon.
Összetéveszthető a világosabb lemez- és tönkszínű, csak lomberdőben termő Lactarius serifluus (cikória tejelőgomba) és a nagyobb termetű, szintén világosabb lemezű és tönkű, de sötétebb, ráncosabb kalapú, csak lomberdőben termő
Lactarius subumbonatus fajokkal.