Kalap: 1,5-4-(5) cm, félgömb alakúból domború, öregen esetleg kiterülő, legtöbbször tompa púpos; széle aláhajló; felszíne benőtten szálas, később finoman, rátapadóan pikkelykés; színe szürke, vagy sápadtszürke, a közepe felé sötétebb, lehet feketés is
Lemezek: fehérek vagy fehéresszürkék, ritkák, lefutók
Tönk: 4-6 x 0,5 (1) cm, hengeres, üreges, fehéres alapon kalapszínű szálakkal, pikkelykékkel, a kalap alatt néhány mm fehér
Hús: kalapban törékeny, tönkben szálas, fehér vagy fehéres, enyhe jácintszagú, íz nem jellemző
Termőhely és idő: savanyú talajú lucosban, ritkán erdeifenyő alatt
Spóra: spp. fehér, sp. 8-9 x 4,5-5,5 µm, elliptikus, sima
Megjegyzés: Ehető. Összetéveszthető a fehér tönkű
Hygrophorus agathosmus, a jácintszagú Hygrophorus hyacinthinus, a sárgás krémszínű lemezű Hygrophorus odoratus és a szürkés vagy rózsaszínes lemezű Hygrophorus camarophyllus fajokkal.
Jellemző bélyegei:
- finom pikkelykés, szürke kalap
- kalapszínűen pikkelykés tönk
- termőhely.