Kalap: 3-5-(9) cm, kúp vagy harang alakúból kiterülő, középen lehet tompa púpos; széle sokáig begöngyölt; felszíne sima, síkos; színe krémtől szürkés bézsig, a széle gyakran világosabb
Lemezek: krémszínűek, ibolya árnyalattal, majd barnára színeződnek a spóráktól, sűrűk, tönkhöz nőttek vagy enyhén felkanyarodók, élük fiatalon vízszerű guttációkkal, melyek kiszáradva barna pettyként maradnak meg a lemezélen és a tönk csúcsán
Tönk: 3-5-(7) x max 2 cm, hengeres vagy gumós, fehér alapon fehéresen gyapjas- szálas
Hús: fehéres krémszínű, erősen retekízű és szagú
Termőhely és idő: lombos és fenyőerdőkben júliustól októberig, elterjedt, gyakori
Spóra: spp. sárgás, sp. 10-12,5 x 6-7,5 µm, elliptikus vagy mandula alakú, rücskös
Megjegyzés: Nem ehető. A
Hebeloma sinapizans fajjal téveszthető össze.
Elkülönítő bélyegek:
- világos kalap és tönk
- retekszag
- guttációs cseppek a lemezeken.