Kalap: 4-10-(11) cm, félgömb alakúból kiterülő, közepe gyakran tompa púpos; széle aláhajló vagy valamelyest begöngyölt; felszíne bársonyos, majd öregedve apró pikkelykés; színe sötétlila, öregen barnás felé fakulhat
Lemezek: sötétlila, a spórák érésével barnásodik, majd sötétbarna lesz, középsűrű, tönkhöz nőttek, sok féllemez van
Tönk: 7-10 x 1-2 cm, hengeres, kemény, a bázisban egy 4 cm-es gumóval; sötétlila, hosszant barnán szálazott a velumtól, amely fiatalon pókhálószerűen köti össze a tönköt a kalap szélével
Hús: lilás vagy kékesibolyás, kemény, vastag, ceruzaszerű ízű, szag nem jellemző
Termőhely és idő: lomberdőben, fenyvesben és fenyőelegyes erdőkben, júliustól októberig, nem gyakori
Spóra: spp. sötétbarna, sp. 11-14 x 8,5-10 µm, elliptikus, rücskös
Megjegyzés: Ehető. Sok szerző két alfajra bontja: a fenyvesben termő subsp. hercynicus és a lomberdőben termő subsp violaceus alfajokra. Jellegzetes színe miatt más fajokkal nem téveszthető össze.
Elkülönítő bélyegek:
- szín
- a sötét spóraportól barnuló lemezek.