Kalap: 3-7-(10) cm, félgömb alakúból domború; széle begöngyölt; felszíne sima; színe fehér vagy krémfehér, sok apró, rozsdaszínű pettyel
Lemezek: sűrűk, fehérek, felkanyarodók, esetleg a kalaphoz hasonlóan rozsdafoltosak
Tönk: 5-10 x 1-2 cm, hengeres, fehér vagy krémfehér, merev, hosszanti szálas, sokszor a kalaphoz hasonló rozsdafoltokkal
Hús: fehér, a kalap közepén vastag, kellemetlen szagú, keserű ízű
Termőhely és idő: fenyvesekben, ritkán savanyú talajú bükkösökben, júniustól októberig, a dombvidéktől a magashegységekig
Spóra: spp. fehér, sp. 5-5,5 x 4-5 µm, majdnem gömb alakú, sima, olajcseppekkel
Megjegyzés: Nem ehető. Jellegzetes fehér színe, rozsdafoltos termőteste és keserű íze miatt más fülőkefajokkal nem téveszthető össze. A fehér pereszkéktől elkülöníti a karcsú termőteste és a rozsdafoltok.
Elkülönítő bélyegei:
- fehér szín
- rozsdafoltos termőtest
- keserű íz.