Kalap: 1-3-(4) cm, kúpos vagy domború, később szabálytalanul kiterülő, lehet kis púp rajta; széle finoman bordázott, sokszor szabálytalan; felszíne sima, lehet alig benőtten szálas; színe sápadt barna, a széle felé világosabb
Lemezek: sűrűk, szürkések, felkanyarodók, a tönknél lehetnek anasztomózisok
Tönk: csoportos, 4-6-(8) cm, hengeres, karcsú, görbülhet, a kalapból gömbölyűen kifordítható, vörösbarnás, lefelé sötétedik, bázisán fehéres micéliumszálakkal
Hús: vékony, vizenyős, barnás, kellemes gombaszagú és ízű
Termőhely és idő: lombos és fenyőerdőben, júniustól októberig
Spóra: spp. fehér, sp. 6-9 x 2,5-3,5 µm, elliptikus, sima
Megjegyzés: Nem ehető. A sokszor csoportosan termő, rothadó káposztaszagú
Collybia hariolorum fajjal téveszthető össze.
Elkülönítő bélyegei:
- csoportos megjelenés
- sápadt kalapszín
- gombaszag és íz.