Kalap: 5-15 cm, domborúból későn kiterülő, a közepe lehet enyhén púpos; széle sokáig begöngyölt; felszíne bársonyos, benőtten szálas; színe a szürkésbarna és a szürke között, a széle felé általában világosabb
Lemezek: krémszínűek, sűrűk, lefutók
Tönk: 5-10 x max. 4 cm, hengeres vagy bunkós, fehér alapon szürkés hosszanti szálazottsággal
Hús: fehéres, a kalap közepén vastag, a szélén vékony, jellegzetes, erős ízű és szagú
Termőhely és idő: lombos és fenyőerdőkben, parkokban szeptembertől novemberig, elterjedt, gyakori
Spóra: spp. fehér, sp. 6-7,5 x 3,5-4,5 µm, elliptikus, sima
Megjegyzés: Ehető, de erősen aromás. Más tölcsérgombákkal téveszthető össze:
Lepista irina, Lepista irinoides stb.
Elkülönítő bélyegei:
- erős, jellegzetes íz és illat
- szürke alapszínű kalap
- a kalap közepén vastag, szélén vékony hús.