Kalap: 5-9 cm, kúp vagy trapéz alakúból domború, majd kiterülő, a közepén lehet kis púp; széle aláhajló; felszíne először bársonyos, majd finoman sugarasan szálas; színe fehéres, öregedve sárgásokkeres lesz, sértésre sárgul
Lemezek: sűrűk, szabadok, szürkésfehérek, csak későn sötétednek
Tönk: hengeres, karcsú, 6-10 x max. 1,5 cm, a lógó, fejlett gallér fölött rózsaszínes, alatta fehér, hosszanti szálas, a bázis gumós; sértésre sárgul
Hús: fehér, ánizsszagú, kellemes csiperkeízű
Termőhely és idő: lombos és fenyőerdőben júliustól októberig, elterjedt, helyenként gyakori
Spóra: spp. sötétbarna, sp. 5,5-6,5 x 4-4,5 µm, elliptikus, sima
Megjegyzés: Ehető, ízletes. A szintén ehető Agaricus essettei fajtól alig különböztethető meg.
Elkülönítő bélyegek:
- karcsú termet
- ánizsszag
- gumó
- erdei termőhely.