TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4032 Debrecen, Martonfalvi u. 19. 3/8.

Gomba adatlap

Lycoperdon molle Pers.:Pers.
Latin név:
Lycoperdon molle Pers.:Pers.
Magyar név:
Lágy pöfeteg
Familia:
Lycoperdaceae
Család:
Pöfetegfélék
Termőtest: gömbölyű, ritkán körte alakú, 2-4 cm, kis tönkrésszel; felszíne világos szürkésbarna, kis, puha, letörölhető, piramisszerűen tömörülő tüskékből álló exoperídiummal; kétrétegű perídiummal
Tráma,termőréteg: a termőtest belsejében
Hús: az exoperídium piramisszerűen tömörülő apró, letörölhető tüskékből áll; az endoperídium éretten barna, a lehulló tüskék után szemcsés; a gleba éretlenül fehér, később sárgásolív, majd barna, a meddő tönkrészben sokáig fehér marad, a spórák érésekor a termőtest csúcsán lyuk keletkezik, itt "pöfögnek" ki a spórák
Termőhely és idő: mindenféle erdőben, de főleg cseres-tölgyesekben júliustól októberig, elterjedt, gyakori
Spóra: spp. barna, sp. 4-5,5 µm, gömb alakú, szemcsés-tüskés
Megjegyzés: Fiatalon, míg a gleba fehér, addig ehető, ízletes. A jellegzetes letörölhető tüskés exoperídium és a színe miatt a sötétebb, Lycoperdon foetidum és a szintén sötétebb, lucosokban termő Lycoperdon umbrinum fajokkal téveszthető össze.
Utoljára módosítva: 2013.02.08.

Design: